Kleinzoon Berlage: Spuiforum is monsterlijk waterhoofd

(foto: Roel Wijnants)

 

Max van Rooy, de kleinzoon van Berlage, is niet te spreken over het Spuiforum. Dit gebouw vergelijken met het gemeentemuseum is ridicuul, aldus Van Rooy die het Spuiforum "een monsterlijk waterhoofd" noemt. In een brief aan werkgroep Dooievaar schrijft hij:

"Cynisme ten top. Nota Bene: burgemeester van Aartsen maakte in De Posthoorn een baldadige vergelijking tussen Spuiforum en Gemeentemuseum. Hij zei: "Stel je voor dat de Haagse gemeenteraad in de jaren '30 had gezegd: we bouwen het Gemeentemuseum maar niet, want er zijn andere prioriteiten". Je kan het ook omdraaien. Van het Spuiforum zou architect en stedenbouwkundige Berlage hebben gezegd: laten we het niet bouwen, het is op deze plek veel te reusachtig en daarenboven schadelijk voor de harmonieuze compositie en verhoudingen van de stad.

Het Spuiforum lijkt niet alleen op een waterhoofd, het is ook een waterhoofd. Een monster dat de stedelijke samenhang bedreigt en zich (financieel, dimensioneel) totaal onberekenbaar zal blijken te gedragen. Bovendien is het krankzinnig dat dr. Frankenstein zelf het alternatief voor zijn monsterlijke creatie op haalbaarheid heeft onderzocht met, hoe kan het anders, negatief resultaat".x

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Over ons

Werkgroep Dooievaar

 

Alles over de Werkgroep

Volg ons

Op Facebook en Twitter