Spuiforum: illusies tot de laatste snik?

Open Brief van Dooievaar aan de Haagse gemeenteraad

 

Geachte leden van de gemeenteraad,                                                                        20 februari 2014

Afgelopen week hebben de buren van het Spuiplein beroep ingesteld bij de Raad van State tegen het omstreden Spuitheater.

Als de Raad van State –zoals nu de verwachting is– het bestemmingsplan al niet geheel vernietigt, dan moet toch tenminste een deel van het huiswerk door de gemeente worden overgedaan. Die bestuurlijke lus kost tijd: dit gaat zeker 1,5 tot 2 jaar extra tijd kosten. Als alles dan verder ‘meezit’ kan de nieuwbouw medio 2016 (!) starten en is het gebouw op z'n vroegst in 2020 gereed.

 

In de raadscommissie  deed  wethouder Norder afgelopen woensdag uitermate laconiek  over de procedure bij de Raad van State: "bij dit soort plannen is het immers meer regel dan uitzondering dat belanghebbenden naar de rechter stappen, het zou pas écht nieuws zijn als men dat niet had gedaan". En dat uìtgerekend op de dag dat de Raad van State –na bewonersprotest– Norders bestemmingsplan Oostduin-Arendsdorp heeft vernietigd.

Hoe kan het nu dat diezelfde wethouder - met zijn jarenlange ervaring met gestrande projecten -  niet van meet af aan heeft gerekend met deze vertragingen?! Hoe komt het dat de wethouder een bestemmingsplan laat vaststellen  voordat ook maar gesproken is met eigenaren van te onteigenen panden? Hoe komt het toch dat de wethouder na herhaald aandringen van enkele raadsleden hardnekkig weigert een actuele en realistische planning aan U en uw raad te presenteren?!

Zou dat komen omdat de bestuurders zó vol zijn van hun theater en hun gelijk dat zij de realiteit uit het oog zijn verloren:  ze denken in de raadszaal op het podium van hun theater te staan.

Je hoort het spreekstalmeester Jozias van Aartsen al aankondigen: "Hooggeëerd publiek, met trots presenteren wij wethouders Norder en De Jong als koning en koningin van de illusie!!"

Wethouder Marjolein de Jong trekt momenteel met haar cultuurcircus rond van wijk naar wijk. Ze verkoopt de illusie dat elke welwillende Hagenaar straks op het podium van het Spuiforum kan stappen: Zij weet echter wel beter: de exploitatie van het gebouw biedt straks helemaal geen ruimte voor welwillende amateurs!! Het Dans- en Muziekcentrum (DMC) is straks verantwoordelijk voor de exploitatie van het van meet af aan verliesgevende Spuiforum en moet  alle zeilen bijzetten om de tekorten niet verder te laten oplopen. DMC moet dag in dag uit 30.000 euro huur terugverdienen, personeel, BTW en stookkosten niet meegerekend.  Veelbetekenend is dan ook  dat ze geen aangepast tarief voor amateurgezelschappen wil beloven: "we gaan het nu niet over geld hebben!" kraaide de koningin van de illusie.

 

 

Wethouder Norder is echter de onbetwiste kampioen-illusionist door te doen:

Het project Neutelings wordt komende tijd geknipt en geschoren zonder dat de architect er veel aan kan doen: de aannemer is straks diens opdrachtgever en alles wat en iedereen die  het project  duurder maakt  dan die ‘181,1 miljoen’ vliegt eruit...

En Norder gaat voort met illusies te verkondigen:

Spreekstalmeester Van Aartsen kondigt het einde van de voorstelling aan met de onovertroffen slotact:

“DE GROTE VERDWIJNTRUC”

Beter dan wie ook zijn beide wethouders zich geheel en al bewust van al deze illusies en - omdat ze weten dat dromen en sprookjes nu eenmaal  bedrog zijn – wachten ze de uitkomst van dit debacle niet af en trekken ze voortijdig aan hun stutten:  beide wethouders keren niet terug na de gemeenteraadsverkiezingen.

Bizar is dat de geachte raadsleden van PvdA, D'66, VVD en CDA steeds maar weer enthousiast applaudisseren voor dit circus!

Keer op keer vertonen de woordvoerders  van deze fracties hun kunstje door als goed afgerichte hondjes zonder geblaf door de hoepel te springen die het gemeentebestuur ophoudt. De meeste leden van de fracties van PvdA, D'66, VVD en CDA zwijgen angstvallig over dit belangwekkende  project,  dat de gemoederen al jarenlang bezighoudt.  Hoezo volksvertegenwoordiger zijn 'zonder last of ruggespraak'. Het controleren van het stadsbestuur waar zij voor zijn aangesteld, wordt kennelijk gedomineerd door de  kadaverdiscipline, die het college van B&W hen heeft opgelegd.

Bij de aanloop naar de verkiezingen gonst het weer van de retoriek: "straks wordt alles anders", Maar waarom straks pas? En waarom zou de Haagse burger dat geloven? Is het niet de hoogste tijd om daar nu,  direct mee te beginnen?! Voor de Haagse kiezers wordt U pas weer geloofwaardig wanneer U vanaf vandaag laat zien dat U zich als volwassen en zelfstandig denkend en handelend raadslid in het belang van de Haagse burgers gaat gedragen. Dat U ons bestuur actief en kritisch controleert en voorkomt dat onnodig nog meer kosten worden gemaakt.

Doe waarvoor u als gemeenteraad bent aangesteld en corrigeer het bestuur waar het de fout in gaat prik donderdag in de gemeenteraad de illusies door, stop met dit volkomen overbodige en geldverslindende  project.  Voorkom in Den Haag een debacle zoals de Fyra en ga over tot de orde van de dag! De inwoners van Den Haag zullen u hiervoor dankbaar zijn.

Werkgroep Dooievaar+:

 

Hans van Beek

Frits van Erpers Roijaards

Peter Drijver

Joop ten Velden

Guust Baartmans

 

http://www.spuiforum-krankjorum.nl

info@spuiforum-krankjorum.nl

www.facebook.com/spuiforum

http://www.twitter.com/spuiforumaktie

 x

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Over ons

Werkgroep Dooievaar

 

Alles over de Werkgroep

Volg ons

Op Facebook en Twitter